Kwadrans o wsi i rolnictwie z 9 października 2020 r.

Rolnicy Pt. 09.10.2020 16:57:00
09
paź 2020

Komisje wojewodów oceniające starty suszowe mogą korzystać z danych satelitarnych. Uruchomiony w tym roku geoserwis susza 2020 krajowy ma wesprzeć i ułatwić proces oceny strat w plonach w wyniku oddziaływania suszy w 2020 roku. Umożliwia przegląd map dla obszaru Polski, z możliwością analizy wybranej jednostki przestrzennej oraz pojedynczego pola uprawowego/pól danego producenta rolnego a także generowanie raportów. Geoserwis udostępnił Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Mateusz Balcerowsicz dyrektor Działu Innowacji KOWR poinformował, że na razie dostęp do tych danych mają Urzędy Wojewódzkie, które weryfikują protokoły z szacowania strat spowodowanych przez suszę.

W przyszłym roku geoserwis ma być dostępny dla wszystkich zainteresowanych. Geoserwis susza 2020 wykorzystuje dane otrzymane dzięki teledetekcji satelitarnej. To nowoczesne rozwiązanie umożliwiające pozyskiwanie informacji o charakterze przestrzennym. Na podstawie zdjęć satelitarnych można określić m.in. klasy pokrycia i użytkowania terenu, strukturę upraw, stan rozwojowy oraz kondycję roślinności, zagrożenia uprawy, niedobory wody, prognozować plony oraz kontrolować sposób wykorzystania gruntów. Zdjęcia do określania wymienionych parametrów można pozyskać bezpłatnie z dwóch systemów satelitarnych służących m.in. rolnictwu. Jeden to europejski Copernicus, drugi - amerykański Landsat.

Rekordowe zbiory zbóż

Od trzech lat nieprzerwanie rosną zbiory zbóż w Polsce. Według najnowszych szacunków GUS polscy rolnicy w 2020 r. zebrali rekordowe 33,3 mln ton zbóż wobec 29 mln ton w roku 2019 (wzrost o 15%) – podkreśla Marcin Wroński, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR. Wzrost tegorocznych zbiorów uzyskany przez producentów rolnych wynika z lepszych plonów, gdyż powierzchnia zasiewów była zbliżona do notowanej rok wcześniej, tj. około 7,9 mln ha. Do kwietnia występowały niedobory wilgoci w glebie.

Opady deszczu, które wystąpiły od końca

maja do lipca i nieznaczne straty zimowe zbóż ozimych wpłynęły korzystnie na zwiększenie plonów zaznacza Dyrektor Wroński. Średni plon tych zbóż w Polsce rzeczoznawcy GUS ocenili na 42,3 dt/ha wobec 36,7 dt/ha w 2019 r.

Zawody jeździeckie WARSAW JUMPING

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa był współorganizatorem zawodów jeździeckich WARSAW JUMPING, które w dniach 30 września – 4 października odbyły się na warszawskim Służewcu. W pobliżu narodowego hipodromu rywalizowano w skokach przez przeszkody, we Wszechstronnym Konkursie Konia Wierzchowego, w ujeżdżeniu oraz w powożeniu zaprzęgami dwukonnymi.

Zwieńczeniem stojącej przez pięć dni na wysokim poziomie rywalizacji najlepszych polskich skoczków podczas zawodów WARSAW JUMPING był konkurs Grand Prix o nagrodę Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawickiego z pulą nagród 125 tys. zł. W ostatecznej rywalizacji najlepszy okazał się Krzysztof Ludwiczak z Fundacji Stajnia Ludwiczak na koniu Cros Blue, który jako jedyny odnotował bezbłędne dwa przejazdy.

Podczas zawodów wystąpiło kilkadziesiąt par, zarówno doświadczeni zawodnicy na utytułowanych koniach, jak i ci, dla których było to wyjątkowe doświadczenie w zawodowej karierze.

Zawody na warszawskim Służewcu były wyjątkowe także ze względu na nagrody. Pula nagród we wszystkich konkurencjach wyniosła 1 mln zł. Kwota, dzięki inicjatywie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi stała się, bez wątpienia, ważną formą wsparcia jeździectwa w Polsce w czasach pandemii COVID-19. Wcześniej MRiRW wsparło taką sumą hodowców i właścicieli koni arabskich podczas Narodowego Pokazu Koni Arabskich w Janowie Podlaskim, teraz wspiera jeźdźców i właścicieli koni sportowych. Krajowy Ośrodek Wsparcia rolnictwa jako instytucja nadzorująca spółki strategiczne dla interesów Państwa ma w tym swój walny udział.

POLAGRA Food

Na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbyła się kolejna edycja wydarzenia POLAGRA Food. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentowany przez Zastępcę Dyrektora Generalnego Pana Marcina Wrońskiego uczestniczył w Targach wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Targi POLAGRA Food co roku odwiedza kilkadziesiąt tysięcy gości z całego świata w poszukiwaniu nowości, inspiracji, nowych trendów i smaków oraz nastawionych na zawarcie długoterminowych kontraktów. Targi to okazja do pokazania jak ważna i wartościowa jest polska produkcja żywności.

POLAGRA Food to miejsce prezentacji produktów odpowiadających potrzebom konsumentów, nowych technologii pozwalających utrzymać najwyższe standardy bezpieczeństwa w produkcji żywności. Spoiwem łączącym wszystkie czynniki jest smak wokół którego budowane są nowe relacje biznesowe warunkujące rozwój branży i promocję polskiej żywności za granicą.

Tę wspiera polskie państwo. Mówiła o tym w rozmowie z Andrzejem Ilczukiem Katarzyna Kwiecień dyrektor Departamentu Wsparcia Eksportu KOWR . Specjalistka podkreśliła, że rolą tej Instytucji jest budowanie pozytywnego wizerunku i rozpoznawalności polskiej żywności za granicą za pomocą realizowanych działań promocyjnych w krajach o dużym potencjalne importowym, w których polska żywność jest jeszcze nieobecna lub występuje w niewielkim stopniu, a także w krajach, w których polska żywność jest już znana, ale wymaga dalszego wsparcia promocyjnego. Dzięki KOWR producenci żywności mogą promować swoje produkty na największych targach branży rolno-spożywczej na świecie, na korzystniejszych warunkach, niż jeśli mieliby uczestniczyć w nich indywidualnie. Promocja polskiej żywności na danym rynku poprzedzona jest badaniem jego możliwości importowych. Polscy przedsiębiorcy otrzymują także pomoc w kwestiach organizacji wizyt w punktach handlowych oraz aranżowania spotkań biznesowych z potencjalnymi zagranicznymi kontrahentami.

Podczas POLAGRA Food odbywają się również panele dyskusyjne z udziałem ekspertów na temat zmian w zachowaniu konsumentów oraz trendów w żywieniu. Pierwszego dnia odbyło się spotkanie ministrów rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej oraz Bułgarii, Chorwacji, Estonii, Litwy, Łotwy, Rumunii i Słowenii. Ministrowie odwiedzili również stoisko zorganizowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Poznaniu pod hasłem „Polska Smakuje”.

Wydarzeniu towarzyszą szkolenia branżowe skierowane zarówno do producentów, jak i dystrybutorów żywności na temat nowych regulacji prawnych czy też rozwiązań marketingowych dla przedsiębiorców z branży spożywczej.

POSŁUCHAJ AUDYCJI

AI/DW

Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Andrzej Ilczuk
+48.502173757

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.